Mejä-koe

Aluksi sanon että kaikki mitä kirjoitan alla on vain minun ajatuksia asiasta. Ehdotonta totuutta mistään ei ole olemassa. Mikä toimii jossain saattaa aiheuttaa katastrofin toisessa paikassa. Siksi kannattaa vain lukea ja ottaa se käyttöön minkä itse kokee oikeaksi toiminnaksi. Periaatteessa asia on näin kaikenlaisessa viisatelussa, ei ole vain yhtä totuutta. Joten…..

Olen joskus tehnyt silloisen ajatuksen mukaisen (4 alinna olevaa) mejä-koe ohjetta pyynnöstä. Nykyisin kun olen jälestänyt enempi oikeita jälkiä kuin koetilanteita niin olen muuttanut hieman mieltäni. Kokeella toki testataan koiran kykyä seurata metsään veretettyä jälkeä.

Mutta kokeesta poiketen oikeassa tilanteessa koira ei saa häiriintyä melusta eikä ihmisistä mitä yleensä on paikalla. Joten ohjeista poiketen mielestäni koiran on itsenäisesti löydettävä lähtö. Koiran on myöskin seurattava jälkeä ilman että sitä ohjataan kuten kokeessa olevalla alkupätkällä(10 metriä) saa tehdä. Mielestäni koiran on kyettävä täysin itsenäiseen työskentelyyn.Koiralla pitää olla myös mielenpaloa seurata itsenäisesti jälkeä. Jos into puuttuu niin sillä ei myöskään tee paljon mitään oikeassa tilanteessa. Pitää kuitenkin aina muistaa että koira voi olla silti hyvä harrastuskaveri kokeessa, vaikka sillä olisi vaikeuksia toimia tosi tilanteessa hyvin. Koska kokeessa pisteytetään makuut nin vaisu jälkikoira voi olla tosi hyvä koekoira. Toki seuraavalla kerralla oikeakin tilanne saattaa olla koiralle helpompi kun on saanut nukkua yön yli ja toiminta ei tule enää uutena.

Kun kävin Väinön kanssa ensimmäisen kerran oikeassa tilanteessa, en tiedä olisinko itkenyt vai nauranut. Häpeän tunne oli joka tapauksessa suuri. Kaikki se kokeiden häiriötön ohjattu lähtö systeemi heitti häränpyllyä. Autot kaahasi vierestä ohi ja srva-porukka odotti silmä tarkkana että jotain myös tapahtuu. Väinö taas oli pihalla kuin pelikaani, koska oli opetettu hieman erilaiseen toimintaan jälkikokeissa. Ainut hyvä asia tilanteesta oli, että sitä oppi nöyryyttä ja häipyi kaikenlaiset kuvitelmat omista taidoista.

Siksi Sisun kanssa taas opeteltiin enempi vahi-koe mallilla. Koska heti alusta asti Sisun on pitänyt löytää lähtö, niin vastaavia aloitus ongelmia ei ole ollut. Mielestäni Vahi-koe muutenkin kannattaa käydä ennen kuin menee oikealle jäljelle. Vahi-kokeessa tulee kokeiltua suurinta osaa niistä taidoista mitä tarvitsee tosi paikassa. Mejä-kokeissa taas Sisun fanaattisuus jäljelle on toki sitten kostautunut lopputuloksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *